Varde Ådal Lam: Som økomand har jeg et ansvar - Fanoekrogaard

Varde Ådal Lam: Som økomand har jeg et ansvar

Af Kasper, køkkenchef & direktør på Fanø Krogaard

Udgivet den 07.09.2022

Fra september måned står en ny menu for døren til vores gæster på Fanø Krogaard. I den forbindelse har jeg har haft mulighed for at dykke ned i vores producenter og faste leverandører for at se nærmere på, hvad vi kan få fra de forskellige til den nye menu. Som en start i denne proces ser jeg altid på, hvad der findes i området. Hvilken gode råvarer kan jeg få herfra? Kroen har jo den ære at være placeret midt i Nationalpark Vadehavet, hvor vi er heldige, at der findes mange dygtige håndværkere omkring os, som dyrker nogle rigtig gode produkter. Heriblandt er en af vores stolte leverandører Varde Ådal Lam.

En familiedrevet virksomhed

Varde Ådal Lam er et landbrug, som sætter økologi, dyrevelfærd og bæredygtighed højt. Så højt at det faktisk er grundstenene for hele deres virksomhed. Det startede tilbage i 1989, hvor familiefaren, Torben, overtog slægtsgården efter sin bedstefar. Den gang var det et konventionelt landbrug. Siden da har det blot taget fart for familien, som består af Torben og hans kone, Eva, samt deres tre sønner, som alle er en aktiv del af hverdagen i landbruget. I 2007 solgte de deres første lam, og siden 2010 har de drevet et økologisk landbrug. I dag er Varde Ådal Lam kendt af ikke mindre end 15 Michelin restauranter rundt omkring i Danmark, og hver onsdag kører Torben afsted mod København for at levere produkterne personligt til restauranterne. For ham er det vigtigt at møde de forskellige aktører og fortælle historien, der følger produkterne. Det er ikke desto mindre tydeligt at se, at dét, at drive et økologisk landbrug, er en livstil for familien.

En passion og et ansvar

Der er heller ingen tvivl om, at Torben er en passioneret mand indenfor sit fag. Passioneret omkring økologi og dyrevelfærd, og han viser gerne rundt på hele hans mange hektarer landejendom. Ligeledes fortæller han glædeligt omkring hans ansvar som økomand. Fordi det mener han, at han har. Et ansvar. Det er ham, som siger hej til dyrene, og det er også ham, som siger farvel til dem. Det kan han gøre med ro i maven, når han ved, at han har givet dem de allerbedste vilkår for et godt liv. Af den grund mener Torben også, at kødet bliver bedre. Når dyrene har haft mulighed for at boltre sig på de mange hektarer græsmarker. Faktisk har han hele 30 hektarer jord, som er beliggende i Nationalpark Vadehavet, hvor fårene har mulighed for at sommergræsse og løbe rundt kun forstyrret af Varde å og fuglekvidder.

Vejen til Varde Ådal Lam

For mig er det helt oplagt at have Varde Ådal Lam som en af vores faste leverandører til kroen. Ikke nok med at de også er beliggende i Vadehavsområdet, så har Torben og hans familie nogle rigtig gode produkter. Det fedeste for mig er, at vi som forbruger og restaurant faktisk kan tage ud og se, hvor produkterne kommer fra. Det gør det nemmere at følge hele processen, og det inspirerer mig. Jeg får lysten og inspirationen til at lave mere enkelt mad. Hvis du bruger reelle og gode produkter, så behøver du ikke at bruge alt muligt omkring det, fordi hver råvare simpelthen er nok i sig selv. Og smagen er fantastisk. Derfor er mit hovedfokus også på enkelthed og danskhed. Dette sætter dog store krav til, at vi har de bedste råvarer. Og derfor giver det mig ro i maven at have sådan en som Torben og hans familie som en af vores leverandører, fordi de har hjertet med i det.

På vores menu fra september

Selvom navnet antyder, at det handler om lam og får, så har familien også grise, Dexter kvæg, høns, gæs og ænder. Derfor kan du som gæst på Fanø Krogaard også glæde dig til at se både kyllinger på frokostkortet og gris på aftenkortet. Begge leveret direkte fra Torben og hans familie fra Varde Ådal Lam.

Ønsker du at vide mere omkring Varde Ådal Lam, følg blot linket her