Nordisk guld i krop og sind - Fanoekrogaard

Nordisk guld i krop og sind

Af Maria, værtinde & receptionist på Fanø Krogaard

Udgivet den 02.09.2022

Efteråret på Fanø

Efteråret i Danmark forbindes ofte med blæst, kulde og regn. Dette er heller ingen undtagelse her på Fanø. Det danske efterår omfavner øen og vores kro. Mange forbinder efteråret med indendørs hygge i ly for det dårlige vejr, og disse rammer sætter vi gerne for dig som gæst på Fanø Krogaard. Men vestkystens vejrguder inviterer også til oplevelser udendørs, som man ikke må glemme, og besøger du Fanø, så gå ikke glip af den rå natur ude ved Vesterhavet.

På jagt efter rav

På Fanøs 15 kilometer lange strand kan man gøre flere fantastiske naturfund om efteråret. Storm og blæst er med til at ruske op i havbunden og lave store bølger, som sender ting fra havet op på kysten. Når vinden har lagt sig, er det muligt at gå langs stranden og samle ind.
I tang og andet opskyl kan man finde de fineste ravstykker, og de er nemmest at få øje på, hvis man går i modlys. Ravstykkerne kan bruges til, hvad end du har lyst til. De kan laves til fine smykker eller blot samles i en lille skål, så de forskellige overflader kan opleves og studeres nærmere.

Men hvad er rav egentlig?

Rav er forstenet harpiks, der kommer fra både nåletræer og løvtræer. Harpiksen dryppede ned i skovbunden for 30-50 millioner år siden. Fra skovbunden er ravet blevet transporteret omkring af hav og is helt tilbage fra istiden. Så finder du et stykke rav, så er det et stykke historie, der har været længe undervejs. Hvordan ved jeg så, at det er et stykke rav, jeg har i hænderne og ikke blot en sten? Rav er lettere end sten, og hvis du slår det mod tænderne, vil det have en hul klang. Du kan også prøve lykken og tage det fundne med hjem og teste ravet i et glas saltvand. Hvis det synker, er det formodentlig en sten. Hvis det flyder, har du måske haft heldet med dig, og du har fundet rav.
Som gæst hos os på kroen hjælper vi dig gerne til, hvor der er størst mulighed for at finde rav, og skulle du have glemt gummistøvlerne derhjemme, så fortvivl ej. Vi tilbyder gummistøvler, som vores gæster meget gerne må låne til at gå på opdagelse i det danske efterårsvejr.

Strandens andre naturfund

En mindre svær opgave er dog at finde drivtømmer. De sorte, saltvandsslebne træstykker ligger i sandet og vandkanten, og gør stranden lidt rodet at se på. Men når tømmeret er tørret, bliver det dog lysere i farven og mere fast i strukturen. Nu kan træet bearbejdes, og mange laver det til interiør til hjemmet. Hvis der hverken er held med rav eller drivtømmer, så er stranden altid fuld af flotte sten og konkylier. Disse kan også bruges som pynt eller i en dekoration til hjemmet. De kolde, blågrå mønstrer er virkelig fine i langt de fleste indretningsstile.

Naturen og Vesterhavet – Den rene terapi

Blæsten ved Vesterhavet giver ikke kun glæder, der er til at føle eller se på. For mig er det også ren terapi. At gå helt ude, hvor der måske kun er skikkelsen af andre mennesker i horisonten. Blot at gå og høre lyden af havets brusende bølger, som slår mod land. At kunne trække den friske vind helt ned i lungerne og maven og puste ud igen. Det er for mig, noget af det mest magiske, som nuet kan byde på.
Den kolde og rå vind gør kinderne og næsen rød, og den friske vind kan få øjnene til at løbe i vand. Men når jeg bevæger mig hjem, smider overtøjet, halstørklæde og handsker, så mærker jeg det. Den lettende og skønne følelse af bevægelse og ny energi. Så er jeg klar til nye og flere oplevelser.