Oktober er kommet. Vi er for alvor gået ind i efterårsmånederne, hvilket naturligvis kræver et menukort, der afspejler denne årstid. Dette betød derfor også et skift i både vores frokost- og aftenkort fra september måneds begyndelse. Det er nemlig vigtigt for mig at tilbyde en menu til vores gæster, som passer til årstiden, og hvor vi gør brug af de råvarer, der er i sæson. Derved kan vi også garantere, at vejen fra jord til bord ikke har været lang. Og så smager de jo bare fantastisk.
Derfor dyrker vi også det gode samarbejde med lokale producenter. Og det er ingen sag, når vi har de bedste omkring os i Vadehavsområdet. En af disse, som er en ny leverandør til kroen, er Økotopen.
” Vores mission er at dyrke en bred variation af sunde og nærende grøntsager samtidig med, at vi opbygger jordens frugtbarhed og styrker økosystemet omkring os. Vi vil opbygge en bæredygtig og rentabel virksomhed for at være med til at sikre arbejdspladser og opbygge tætte relationer i lokalsamfundet. Lad os alle gro sammen.”
Økotopen er et 100% økologisk mikrolandbrug. Samtidig er det også en ren håndholdt markedshave. Eller som manden bag, Jes Hjort, ville sige, så er det hans 800 kvadratmeters køkkenhave. Denne køkkenhave er fordelt på fire drivhuse og en mark på cirka 400 kvadratmeter. Her er alt simpelthen dyrket ved brug af håndkraft. Hvilket jeg synes er imponerende i sig selv. Økotopen er beliggende i Bramming. Kun én kilometer fra Vadehavet. Dette er også blot en af grundene til, at jeg synes, det giver god mening at have Jes med ombord.
Da jeg var på besøg ude ved Jes, fornemmede jeg hurtigt, hvordan mikrolandbruget var blevet en livsstil for ham. Jes fortalte om, at han tidligere havde arbejde med forsikring og pension, men at han simpelthen trængte til at nyt kapitel i hans liv. Derfor grab han også muligheden i 2018, hvor han startede Økotopen. Han opstartede nemlig mikrolandbruget i baghaven af hans forældres hus, som de har haft siden 80’erne. Det er også dette hus, som i dag danner rammerne for familiens tre generationer.
Det er heller ikke kun Jes, som får glæde af at have gjort dette til sin levevej. Hans far, Sven, hjælper også gerne til, når der er behov for det. Hvilket var tilfældet på denne rolige formiddag, hvor jeg besøgte Økotopen. Faren stod nede for enden af de 800 kvadratmeters køkkenhave og var i fuld gang med at skylle og klargøre gulerødder til gårdbutikken. Fordi en gårdbutik har de nemlig også. Her har alle mulighed for at komme forbi og købe hånddyrket grønsager og mikrogrønt. Og jeg er sikker på, at hvis du møder Jes, Sven eller en anden fra familien, så fortæller de gerne omkring deres passion.
Jeg er i hvert fald utrolig glad for, at Økotopen er blevet en af vores stolte leverandører. Jes er en fantastisk, lokal landmand, som har økologiske produkter, der er virkelig gode. Han spiller derfor en vigtig rolle for os på kroen, da Økotopen er en stor inspiration til at følge sæsonen og til at skabe nye retter.
Ønsker du at vide mere omkring Økotopen, følg linket her.
Langelinie 11, 6720 Fanø, Danmark
CVR-nr. 41 09 08 20
+45 76 60 00 70
kontakt@fanoekrogaard.dk
Fanø Krogaard 2020 / All Rights Reserved