Efterårets madforråd - Fanoekrogaard

Efterårets madforråd

Af Trine, SoMe ansvarlig på Fanø Krogaard & Ø-bo med stor kærlighed til Fanø

Udgivet den 25.08.2022
Du vil måske synes godt om denne podcast:

Efteråret byder på et væld af råvarer, som man kan finde og samle ind i naturen. Svampe skyder op af jorden, vilde æbler bliver modne og et væld af bær bliver plukkeklar. Man kan spise dem, som de er, sylte dem, tørre dem eller putte dem direkte i madlavningen. En anden mulighed er at lave sin egen snaps af eksempelvis havtorn. De små, orange bær er sprængfyldt med c-vitamin, og de har en fantastisk syrlig smag. Bærrene bliver også brugt i Fanø Skibsrom, hvor de sammen med lynghonning og vanilje giver smag, farve og modspil til den høje alkoholprocent. Faktisk er kombinationen så god, at rommen indgik som en fast del af aflønningen til datidens sømænd. 

Tag på svampejagt

Fanø er en fantastisk ø at finde svampe på. Øens varierende terræn med skov, klit, hede og mark gør at flere forskellige arter kan trives. Nogen arter vokser året rundt, mens andre er sæsonbestemte. Fælles for dem er, at de pynter landskabet med deres mange former og farver.

Kantareller er med sit guldfarvede ydre og sin hvælvede hat en let genkendelig svamp, som ofte ses i supermarkeder og specialforretninger. Om efteråret vokser de vildt i Fanøs plantager nær bøg, eg, birk og fyr, som den får sine næringsstoffer fra. Judasøre, Fløjlsfod og Østershatte titter frem samme sted i vintermånederne.

Der vokser også knap så kendte svampe på øen. Prægtig Skørhat samler små pytter i sin buede hat, Stor Kæmpeparasolhat pynter skovbunden med sin brogede hathud, og champignon laver plamager på markerne. De kan findes året rundt i henholdsvis klitter og på marker.

Efterårets friske bær

Havtorn kaldes også for nordens citron på grund af dens fine, syrlige smag. Det er en stærk og robust plante, som kan tåle vind og saltvand, og derfor trives den fint på Fanø. Havtorn er let at kende med sine kølige, grønne blade og tætte klaser af orange bær. En utrolig smuk busk med et næsten sydlandsk udseende.

Bærerne modnes i september og oktober, men de kan ofte findes helt ind i vintermånederne. Du finder buskene på de yderste klitter. Vær forsigtig, når du plukker. Buskene har lange, spidse torne, som kan være svære at se.

Hyldebær modnes i september. De sorte bær er rige på C-vitamin og kostfibre, og føler du dig træt og små-sløj, er en hyldebærsuppe god at varme sig på. Hyld er knap så hårdfør som havtorn, men de trives fint i vind og let salt. Lige som havtorn er hyldebær nemme at spotte, fordi de hænger i klaser, og deres mørke farve er ret iøjnefaldende. Hyld er alsidig og vokser mange steder, men særligt nær skovbryn kan de typisk findes.

Faktisk har hyld været en del af Fanø i mange år. Købmand og forfatter Aksel Krogh (1904-1970) nævner de sorte bær i sin bog om beretninger og fortællinger om Fanø, Fanøboere, fra 1960:

“ Hyldebuskene var noget af det første, der plantedes o æ Kalgorsdige, og Hyldesaft har altid hørt med til det sunde Fanø og er fra gammel Tid blevet brugt som Medicin, som Hjemmeraad. ”
Aksel Krogh, 1960

Smag på naturen

Tranebær er et lidt overset bær i den danske natur. De runde, røde bær er super sunde og smager dejligt, når de er bearbejdet. Rå tranebær er meget bitre og syrlige, men de gør sig rigtig godt i retter med kalkun, vildt, æbler og nødder. De er i sæson helt frem til december, og de vokser på den fugtige del af Fanøs hede.

Når du går på bær-rov i Fanøs natur vil du sikkert også finde vilde æbler. Pluk gerne et æble og brug det til at rense smagsløgene, inden du smager på de rå bær. Selvom bærrene er syrlige og bitre, så bør man smage på dem. Syre er nemlig ikke bare syre. Der er masser af andre fine smagsnuancer og umami i de forskellige bær.

Fakta

– På www.svampeatlas.dk har andre svampejægere markeret deres fund på øen.
 
– Lad de mindste svampe stå. Det sikrer, at der også er svampe næste år.
 
– Medbring en tråd eller find et kraftigt strå, som du kan trække bær på. De kan spises, hænges til tørre eller laves til fuglefoder.
 
– Det er tilladt at indsamle materialer og råvarer til eget forbrug (1 bærepose).
 
– Vis hensyn til dyr, planter og mennesker
 
– Husk at tage højde for jagtsæsonerne