Vores Køkken - Fanoekrogaard

VORES KØKKEN

Mad og miljø i samspil

Fanø Krogaards køkken afspejler det miljø vi befinder os i. Hertil, selvfølgelig, krydret med lidt personlig holdning og mening. Det kommer til udtryk bag gryder og pander – når køkkenets personale samarbejder og deler viden og erfaring – og ved middagsbordet, når gæsten genkender lokale råvarer og smage. Tanken om, at mad er noget alle deler, er køkkenets grundlæggende kerne, og det er noget, vi gerne vil lade smitte af på vores gæster. 

På Krogaarden er små producenter, naturlige råvarer og stærke, lokale samarbejder højt værdsat. Vi vil gerne udfordre gæsternes vante spisemåder via vores serveringer; den velkendte fisk komplimenteres med moderne ingredienser som passer hertil, så smagsløgene udfordres, mens gaflerne mødes på den fælles tallerken. Vi håber, at gæsterne har tillid til vores mad-filosofi, hvor det simple, gode smage og geografisk udbud bindes sammen med kroens historie.          

Tankerne bag

Køkkenchef Kasper Elmholdt har erfaring fra køkkener og spisesteder over hele verden. Dette forenes på Fanø i form af områdets råvarer, klassiske sammensætninger og få berøringer. Hans mest mindeværdige madoplevelser har, på trods af deres forskellige rammer og kulturer, altid været fokuseret på at bruge dét, der var tilgængeligt. Hans forkærlighed for den primitive og naturlige tilgang til spisning, hvor råvarer er lokale og mad er noget, man deler, må gerne efterlade et aftryk på tallerkenen.      

At dele mad og opleve nyt

 

Oprindeligt var en kro et sted, hvor den driftende familie boede og folk spontant kom ind, for at spise. Man fandt de råvarer frem, som man lige havde i spisekammeret, og der var altid plads til en ekstra tallerken ved de lange borde. 

Tanken om at bryde brødet, rykke tættere sammen og spise i fællesskab er en tanke, vi er rigtig glade for. Vi tror nemlig på, at mad smager bedre i godt selskab, og for os er det lig med at samles om et bord.

Vi opmuntrer vores gæster til at benytte sig af vores idé, om at dele maden, og derved få en større smagsoplevelse. Måske prøver gæsten noget nyt, som ikke oprindelig var tanken.

 

 

At spise fra samme tallerken har både en praktisk og billedlig betydning for os. Hvis man spiser af den samme tallerken, så smager og oplever man i fællesskab. Der sker noget med stemningen, når skeerne slår mod hinanden fra hver sin side af bordet, mens man skraber tallerkenen.

Vi vil gerne se, at vores gæster spiser – sammen – fordi det fremhæver den uformelle og afslappede facon. Vi forsøger at udfordre den konventionelle tankegang om, at man tager “ud at spise” – væk fra sine hjemlige omgivelser. På Krogaarden må man gerne “spise med”, så det bliver en fælles oplevelse.

Det er en oplevelse, som vi håber, at vores gæster vil sige ja tak til.

“Jeg lægger stor kærlighed i at kreere mad,  som jeg ved smager godt og noget jeg gennem erfaring, ved bringer stemning til bordet.

Den oplevelse ønsker jeg at dele med andre. Jeg er et madøre og har altid været det – Hvorfor ikke dele ens oplevelser?”

Køkkenchef Kasper Elmholdt

Et helt unikt spisekammer

Fanø Krogaard ligger i et af Danmarks største spisekamre af råvarer. Vi har Vadehavet lige udenfor døren, fritgående kvæg fra områdets mange landmand, og den passionerede mejerist på den anden side af Ho Bugt. De dygtige håndværkere er vores gastronomiske kollegaer. Det er en kæmpe gave, som vi gerne vil ære, når vi arbejder i køkkenet. Det føles rigtigt at bruge råvarer, der ikke er fragtet halvvejs rundt om kloden, for at ende på Fanø. Det handler ikke kun om bæredygtighed og etik, men også om at vise vores gæster, hvad der er muligt med simple ingredienser fra ens nærmiljø. Og så smager det jo bare godt.